Ups and Downs
Onder het genot van een bakkie ijskoffie bij onze plaatselijke koffiebar (waar je ook heerlijke witte lijst gerechten voor $1 dollar kan krijgen) is het weer tijd voor een update uit het verre Oosten.Onze spierballen doen nog steeds pijn van afgelopen zondag toen we om 7.00uur begonnen aan het opruimen van de opslag hier. Tegen twaalven kon de deur eindelijk dicht en kregen we als beloning een home-made Koreaanse lunch voorgeschoteld. Door al die Koreaanse collega's - 8 van de 16 om precies te zijn - eten we hier misschien nog wel meer Koreaans dan Cambodjaans! Marijcke kan het pittige eten al veel meer handelen. Hoewel Janna als samballiefhebber na het uitproberen van iets nieuws soms wel waarschuwt: 'Nee Marijck, dit is te scherp voor jou!'
We zijn tot de conclusie gekomen dat we in ons leven waarschijnlijk nooit meer zo close met iemand worden als wij tweeën nu zijn. Want zelfs met je echtgenoot deel je je ondergoed niet (hopen we hahaha). Er treden al echte relatieverschijnselen op. Zo worden de huiselijke taken goed verdeeld: Marijcke zet de koffie, Janna klopt de melk. Switchen kan écht niet, dan ontstaat er waterige koffie met velletjesmelk (heeft Marijcke vast van dr vader...).
Ok we dwalen af! Na onze broodnodige siesta op zondagmiddag zijn met een volle bus naar ICF vertrokken. Dat is de internationale kerk in Phnom Penh waar het een komen en gaan is van missonaries. Een echte culturele mengelmoes! Super gaaf zoveel verschillende mensen van over de hele wereld die hetzelfde geloof delen. Afgelopen dienst was er een spreker uit California met een goed praatje én een heerlijk Amerikaans accent! Janna was in haar nopjes ;-)
Nog een belangrijke gebeurtenis: Nederlandse versterking is gearriveerd (exclusief bagage helaas)! Afgelopen
week hebben we de familie Wagenaar mogen verwelkomen en uiteraard de eerste avond al pannenkoeken gegeten met Marco, Pauline en hun zoontjes Gideon en Eljada. Voor de komende vier jaar zullen zij
zich ook inzetten voor His Child met name op het gebied van lesgeven. In 2012 wordt er, naast twee kleuterscholen, ook met een basisschool gestart en vier jaar later zal een highschool zijn deuren
openen. Genoeg werk aan de winkel dus. En meer vrijwilligers zijn altijd welkom! Hint hint...
Wijzelf zijn erg onder de indruk van de projecten hier. Tot nu toe is er alleen een stuk land gekocht waarop de school gebouwd zal worden. De juiste beslissingen, een hoop geld en veel hulp zijn
hard nodig. Menigeen hadden dit project waarschijnlijk al als onuitvoerbaar bestempeld maar het team hier heeft een visie en een rotsvast geloof dat dit Gods plan is en voor Hem is niets
onmogelijk.
Met ons gaat het verder prima! Ons schema wordt steeds voller: het is druk en soms zwaar maar zolang we het aankunnen willen we graag alle taken aannemen en lekker bikkelen! Maar ook wij ontkomen niet aan de culture-shock. Na ruim twee maanden word je soms knettergek van al die Cambodjanen die je ongegeneerd aangapen, nafluiten of lastigvallen. Zo stond Janna laatst, terwijl haar tweede lekke band werd geplakt, met een politieman te kletsen. Het was best een leuk gesprek in het Khmai/Engels totdat hij zei: ‘When I see you, I am happy because I love you’. Tja, dan weet je niet wat je daarop moet antwoorden, heb je ’t gelijk gehad en is het eigenlijk vet irritant dat je gewoon geen normaal praatje kan voeren. Nu is ons wel verteld dat elke Cambodjaan ervan droomt om met een westerling te trouwen en zo hogerop denkt te komen. En als twee jonge meiden zijn wij natuurlijk de perfecte prooi haha. Misschien toch maar allebei een trouwring aanschaffen?!
Bij vlagen missen we Nederland wel een beetje hoewel we vaak nauwelijks beseffen dat we zo ver weg van jullie zijn! Mede dankzij skype, waardoor het net lijkt of je bij elkaar in de huiskamer zit. Wat een topuitvinding! In ieder geval de tijd vliegt: we zijn al bijna op de helft! Niet vergeten te genieten!
Dikke smakkerdt uit Takhmao,
Janna & Marijcke
Hee Janna en Marijcke,
Wauw jullie doen echt goed (en veel) werk daar! Dit vergeet je je hele leven nooit meer..
Haha misschien gaan jullie al die verbaasde blikken later nog wel missen! ;)
Door jullie werk/project ben ik gaan nadenken, ik wil ook heel graag zoiets gaan doen! Ik heb al een organisatie gevonden die me wel geschikt lijkt. Zo zie je het maar weer, jullie zijn echt een inspiratiebron! Ik hoop dat jullie nog veel meer mooie bijzondere dingen zullen meemaken (maar dat zal zeker wel gebeuren!) en dat jullie er natuurlijk volop van blijven genieten!
Liefs, Krista
als jullie net zo enthousiast les geven als dat jullie ons op de hoogte houden, dan komt dat zeker goed met die kinderen daar.
Ja zeker! die stoere meiden staan hier al bekend als de avonturiers van het project! En ze staan ook bekend om hun beenspieren... tja hoe zouden ze daar aankomen? Bijna iedere dag een uur fietsen! Petje af hoor!
Wist u dat ze de dikke choco-repen die ze van hun mam hebben gehad bewaren voor echt 'zware' tijden.. dus pap: neem dan nog maar wat hagelslag mee, daar genieten ze iedere morgen van...
Vanavond gaan we shoppen op de nightmarket.. ik ben benieuwd waar ze nu weer mee thuis komen!
Dit keer met... een trouwring!! Dikke bling-bling joh! Hopen dat het de mannen op afstand houdt! Haha.
wat een leuk enthousiast verhaal. Hartstikke mooi om te lezen!
Succes!
Hee Janna!
Wat superleuk om al jullie avonturen te lezen, echt stoer. Ik krijg al helemaal zin in mijn tussenjaar:) Heel veel plezier nog daar!
xxx Anoek