De Brief
Lieve familie en vrienden,
Op 23 november vertrekken wij, Janna en Marijcke, voor een half jaar naar Cambodja om ons daar als vrijwilliger in te gaan zetten voor His Child! In deze brief willen wij jullie wat vertellen over Cambodja zelf, de organisatie waar we bij gaan werken, waarom we naar Cambodja gaan, het werk wat we gaan doen en wat voor steun wij nodig hebben.
Cambodja
Cambodja is een klein land in
Zuid-Oost Azië met als hoofdstad Phnom Penh. Het is een land met een wrede geschiedenis. Tijdens de Vietnam-oorlog is ook Cambodja zwaar getroffen, er vielen in deze tijd meer dan een half miljoen
burgerslachtoffers. Vervolgens werd het land in 1975 ingenomen door het communistische Rode Khmer. Zij oefenden een
schikbewind uit en vele mensen, met name intellectuelen, kwamen hierdoor om het leven - naar schatting 25% van de
bevolking. In de jaren ’90 waren er vele burgeroorlogen in het land. Pas in 1993 werden voor het eerst verkiezingen
gehouden, georganiseerd en gesponsord door de VN. De situatie in Cambodja is echter tot 2003 onstabiel
gebleven.Doordat de
intellectuele bovenlaag van de bevolking is vermoord, is het land slecht ontwikkeld. Bovendien heeft Cambodja te maken met corruptie, grote armoede en veel straat- en weeskinderen. Kortom, een land
waar nog steeds grote problemen heersen.
HisChild
His Child is een Christelijke organisatie die in 1995 is opgericht. His Child heeft verschillende projecten lopen in de hoofdstad voor straat- en
weeskinderen. Één van de projecten is bedoeld voor de ‘riverside’ kinderen. Deze kinderen leven in kleine vissersbootjes aan de rand van de rivier en zijn niet in staat om een school te
betalen.His Child zorgt ervoor dat deze kinderen iedere dag naar school kunnen. Verder heeft His Child twee weeshuizen en elke zondag
diensten voor zowel kinderen als volwassenen. Daarnaast trekt er dagelijks een grote bus de stad in om de straatkinderen te bereiken.Deze
kunnen in de bus douchen, worden medisch verzorgd, krijgen eten, onderwijs en uitleg over Bijbelverhalen. Ook
bezoekt een team van vrijwilligers regelmatig de dorpjes rond de hoofdstad om te evangeliseren. En als laatste wordt er druk gebouwd aan een nieuwe school. Een hele hoop projecten dus waarvoor wij
ons met veel liefde en enthousiasme willen inzetten!Voor meer informatie kun
je terecht op de site van His Child:
Waarom naar Cambodja?
Afgelopen jaar hebben wij onze VWO-diploma
gehaald. Voordat we aan een studie beginnen, hadden we allebei, los van elkaar, de wens om meer van de wereld te zien en ons in te zetten voor anderen. Dus waarom dan niet samen?!Afgelopen zomer
begon het balletje te rollen toen Janna op een conferentie voor het eerst iets hoorde over Cambodja en His Child. Vervolgens kwamen we in contact met JoLucille, het stel dat de organisatie leidt. “Dat zijn echte schatten, net een soort opa en oma”, volgens de familie Wagenaar, die
bekend zijn met de organisatie en in januari ook onze kant op komen.
We kijken er naar uit om ons in te zetten
voor de verschillende projecten met kinderen. Beiden hebben we hier ervaring mee, door Roemenië en Armenië, waar de kinderen veel indruk op ons hebben gemaakt.
Wat gaan wij daar doen?
Wij zullen zes dagen in de week worden
ingezet voor de verschillende projecten van His Child. Maar hoe, met wie en op welke manier precies is ook voor ons nog een groot avontuur.
Hoeoverleven wij daar?
Ten eerste natuurlijk door de vele spuiten die wij hebben gekregen in Nederland! Verder is onze slaapplek al geregeld; via de organisatie kunnen we een appartement huren. Waar we heel erg op moeten letten is het
voedsel dat we binnenkrijgen (en binnenhouden hopelijk), zorgen dat we schoon drinkwater hebben en natuurlijk geen vlees eten dat al drie dagen ligt te rotten in de zon!
Steun
Deze grote stap die wij gaan maken, maken we natuurlijk
niet alleen.Wij vertrouwen erop dat God ons zal leiden en voor ons zal zorgen.
Ook financieel hebben wij support nodig. We vinden het een raar idee om bij mensen om geld te ‘bedelen’ maar we moeten in al ons eigen onderhoud voorzien en daarom zouden we het heel fijn vinden als jullie ons ook daarin willen steunen. Mocht je een gift willen geven, dan kan je dat overmaken naar de hiernaast vermelde rekening. Voor degenen die graag hun giften belastingaftrekbaar willen overmaken zijn wij nog bezig met een constructie via ofwel de kerk of een stichting. Eind november zullen we in ons volgende bericht dit rekeningnummer vermelden.
EIGEN REKENING
Rekeningnummer: 61 60 30 185
t.n.v. J.S.E. Ottenhoff en M.C.G. de Vries
te Leiden
Up to date blijven
Al onze spannende avonturen zijn te volgen op
onze speciaal voor deze reis ontworpen weblog ‘CambodJAAA!’: www.jannamarijcke.reismee.nl
Mocht je ons een digitaal hart onder de riem willen steken dan kan dat via: jannamarijcke@hotmail.com
Hoe neem je afscheid in Khmer taal?
Bij een formeel afscheid, zegt u ‘chumriep leah’ en vouwt daarbij uw handen samen ter hoogte van uw borst met het hoofd gebogen. Met bekenden zeg je ‘leah hai!’ inclusief een grote Khmer
smile!
Leah Hai!
Marijcke de Vries en Janna Ottenhoff
Wat een goede start; en een leuke foto van jullie. Super spannend, dit avontuur. Ik kom zeker ff langs!
Meiden, een hele mooie tijd toegewenst!
Nog 7 dagen...!! Meiden, heel veel plezier toegewenst. Doe ze de groetjes daar, wij volgen jullie over 2 maanden ;)
Super veel plezier en succes in Cambodja! Ga ervan genieten en doe voorzichtig he!;) xx
Lieve meiden, nog een nachtje in jullie eigen bedjes.. Ik hoop dat jullie een geweldige ervaring rijker zullen zijn als jullie terug komen, in de tussentijd zorg ik dat Leiden nog overeind staat als jullie thuis komen.. Take good care of eachother!
Lots of love! xxxxx
Erg leuk, Janna, om je nog even te horen door de telefoon, zonet. Ik ben onder de indruk van je reeele en positieve houding, je groeiend vertrouwen op God.
Ik ben trots op je. Dit lied komt in mij op:
'Neem mij, kneed mij, vorm mij, vul mij: ik leg mijn leven in uw sterke hand. Roep mij, zend mij, leid mij, wandel naast mij: ik leg mijn leven in uw sterke hand.' Opw. 598
En tot slot: ga genieten!
Liefs van allemaal hier in Ammers.
Lieve meiden,
Even kijken of jullie vanuit Peking al een berichtje op de weblog gezet hadden....Maar we moeten nog even geduld hebben. We hopen dat jullie een heel voorspoedige reis hebben en zijn heel erg benieuwd naar jullie eerste verhalen!
mama/Marleen
Hey meiden,
Ik kreeg net een telefoontje van jullie collega Pauline dat jullie er zijn! Welkom in Cambodja! Jullie kennen me nog niet, maar wie weet zien we elkaar snel als we ergens in de stad gaan lunchen ofzo. Nou ga eerst maar ff bijkomen van de jetlag en het wennen aan de warmte en alle nieuwe indrukken!
God bless,
Marjonneke